Cargando…
Espigas de trigo y harina

Martxoaren 22an, Lanirina proiektuaren aurkezpena

Lanirina Arabako Lautadan garatutako lankidetza-proiektu bat da, eta zerealaren ekoizpen ekologikoari lotutako errotaritza-jarduera txikiak sortzea du helburu. Horrela, zirkuitu laburretan merkaturatu, eskualdeko motor ekonomiko eta sozial gisa jardun eta lankidetza-negozio-eredu berri bat garatu nahi da. Martxoaren 22an proiektuaren emaitzak aurkezteko jardunaldia egingo da. Programa kontsultatu eta izena emateko, hemen egin dezakezu.

botellas de vino

Martxoak 21, ardoen etiketatzearen araudi berriari buruzko ikastaroa

2021/2117 (EB) Erregelamenduaren arabera, iazko abendutik nahitaezkoa da ardoaren etiketan ardoen osagaien zerrenda eta nutrizio-aitorpena adieraztea. Etiketetan nutrizio-informazioaren eskakizun berriaren berri emateko eta U-label plataforma aurkezteko, Hazik ikastaro bat programatu du martxoaren 21ean, 15:30etik 17:30era. Ikastaroa online jarraitu ahal izango da. Hemen informazioa zabaldu eta izena eman dezakezu.  

Regando-remolachas.jpg

Erremolatxaren kanpainak azken 25 urteetako batez besteko baliorik baxuenak izan ditu

Euriarengatik erremolatxaren azken entregak faltan direnean, UAGAk amaitutzat eman du erremolatxaren azken urteetako kanpainarik txarrenetako bat. UAGAko kolektiboak 22.900 tona erremolatxa entregatu ditu, %7,95eko deskontuarekin eta 15,18º-ko polaritatearekin. Ekoizpen eskasa lortu da, eta horri azukre-aberastasunaren emaitza baxuak gehitu behar zaizkio, azken 25 urteetako batez besteko balio baxuenak erregistratu baitira. Lehorteak eta laborantza-ziklo osoko tenperatura altuek […]

botellas de vino

EHNEk eta COAGek berankortasunaren aurkako Europako erregelamenduan ordaintzeko gehienezko epe gisa 30 eguneko proposamenari eustea eskatzen dugu

EHNEk, COAGen bitartez, Berankortasunaren Aurkako Europako Erregelamenduan produktuak entregatzen direnetik 30 eguneko epea mantentzeko eskatu du, eta proposamen hori malgutzearen aurka agertu da. Hau nekazarien eta abeltzainen interesen aurka egingo luke, baita enpresa txiki eta ertainei ordaintzeko azkartasunaren aurka ere. Europako Parlamentuan erregelamendu honi buruz eztabaidatzen ari direla kontutan hartuta, EHNE-COAGetik bat egiten dugu Berankortasunaren […]

Arabako Errioxako Campus Enogastronomikoa

Arabako Errioxako Campus Enogastronomikoa eskualdeko establezimenduek enoturismoarekiko duten sentsibilitate-maila hobetzeko sortu zen. Urtero, prestakuntza-plan trinko bat proposatzen du, gai askotariko 30 ikastaro espezifiko baino gehiagorekin, profesionalek ezagutzak handitu, birziklatu eta espezializatu ahal izateko. Ardoaren turismoa beste maila batera eramateko topagunea izan nahi du, estatuko eta nazioarteko aditu handienetako batzuen partaidetzarekin. Prestakuntza-programa hemen kontsulta dezakezu.

Euskal elikagaien behatokiak esnearen sektorearen bilakaera aztertu du

Behatokiak, Eusko Jaurlaritzak hilero egiten duen Euskadiko nekazaritzako elikagaien sektoreari buruzko koiuntura-txostenak, esnearen sektoreari buruzko txosten bat argitaratu du, bai kontsumoaren ikuspegitik, bai esnearen ekoizpen ikuspegitik. Euskadiko esne-ekoizpena 12.061 tonakoa izan da azaroan, azken 14 urteetako azarorako kopururik txikiena. Aurreko urteko azaroan baino % 1,5 gutxiago da. Txostenak merkatuen eta laboreen egoeraren azterketa ere egiten […]

Viñas en Rioja Alavesa

UAGAko mahastizaintza eta ardogintza arloak Errioxa JDKren aurrekontuak aztertu ditu eta sektorearen egoera hobetzeko neurriak proposatu ditu

Errioxako Jatorri Deituraren Kontseilu Arautzaileak 2024rako aurrekontuak aste honetan onartu ditu. Aurretik, UAGAk mahastizaintza- eta ardogintza-arloko bilera bat egin zuen proposamena aztertzeko. Sindikatuak gehiengoz erabaki zuen aurrekontuaren alde ez bozkatzea, izan ere, gure erakundeari ez zaio jakinarazi partida ekonomiko bakoitzaren behin betiko banaketa. Urte honetarako aurreikusitako partidak 15.721.698,45 eurokoak dira guztira, eta izendapena osatzen duten […]

uvas recién vendimiadas

UAGAk Errioxako JDKren ekoizpen-datuak aztertu ditu

Aste honetan UAGAko mahastizaintza- eta ardogintza-arloa sektorearentzat garrantzitsuak diren hainbat gai jorratzeko bildu da. 2023ko mahats-bilketa honen ekoizpen-datuak aztertu dira. JDK osoan 377 milioi kg mahats jaso (328 mahats tinta eta 49 mahats zuri) eta 260 milioi litro ardo ekoiztu dira. Arabako Errioxan, ekoizpen babesgarria 75,5 milioi kg-koa izan da; horietatik 7,2 mahats zuriari dagozkio […]

Finca de maíz

UAGAko artoaren kolektiboak uzta-kanpainaren osteko batzarra egin du

UAGAko arto-kolektiboan 7 nekazaritza-ustiategik eta 17 abeltzaintza-ustiategik hartu dute parte. Joan den urriaren 5ean amaitu zen irailaren hasieran hasitako arto-uztaren kanpaina. Klimatologiari esker, uzta baldintza onetan egin ahal izan da, oro har, baina uda osoko euri eskasak eta tenperatura altuek laborearen zikloa laburtzea eragin dute, landareen senezentzia eta lehortzea bizkortuz. Kolektiboak azken urteetan izan duen […]

Gasteizko Udalak ekoizpen birsortzaileari buruzko ikastaro bat antolatu du, urtebeteko mentorizazioari aukera emango diona proiektu produktibo bat testatzeko

Gasteizko Udalak CROPS4LIFE proiektuan parte hartzen du. Proiektu honen helburua elikagai freskoen tokiko ekoizpena handitzea da, birsortze-nekazaritzan oinarritutako eskulanen bidez, eta elikagai horiek tokian bertan kontsumitzen, sektoreko karbono-aztarna murriztuz eta nekazaritza-ekosistemei lotutako lurzoruaren osasuna eta biodibertsitatea hobetuz. Esparru horretan, “ekonomia sozial eta solidarioan oinarritutako 6 ekoizpen eredu birsortzaileri” buruzko ikastaro bat antolatu du, nekazaritzan profesionalki […]

Bertako zaporea dituen Gabonak – Ezagutu UAGALURen gure saski Esklusiboak

1515Eguberri honetan oparitu gure lurralde zati bat, non produktu bakoitzak istorio paregabea kontatzen duen. Saski bakoitza gure lurraldeko produktuen hautaketa arduratsua da. Zer aurkituko duzu gure saskietan? • Kalitatezko produktuak. • Tokiko lehengaiak. • Zure saskia pertsonalizatzeko aukera, opari bakoitza esklusiboa egiteko. UAGALURekin oparitzeak esan nahi du: • Tokiko ekoizleei eta landa-ekonomiari laguntzea. • Iraunkortasuna […]

Logo formación de HAZI 2023

Azaroaren 29an, beirazko ontzi berrerabilgarrien SIRAPei buruzko betebeharrei buruzko ikastaroa

Iaz, ontziei eta ontzi-hondakinei buruzko 1055/2022 Errege Dekretua onartu zen. Dekretu horrek inflexio-puntu bat adierazten du hondakinen kudeaketan, eta erantzukizunak eta betebeharrak dakarzkie ontzi-hondakinak sortzen dituzten enpresei. Erantzukizun horiek taldeka (SCRAP) edo banaka (SIRAP: Ekoizlearen Erantzukizun Hedatuko Banakako Sistema) har daitezke. SIRAP ekoizle batek ontzi-hondakinak kudeatzeko dituen betebeharrak banaka betetzeko sortzen den administrazio-erakundea da. Hazik […]

“Lautada Ekin Okiturri” nekazaritza eraldaketarako zentroaren inaugurazioa

Asteazkenean inauguratu zen ofizialki Lautada Landa Garapenerako Elkarteak Okiturri industrialdean eta Donemiliagako Udalaren jabetzako pabiloi batean egin duen nekazaritza-eraldaketarako zentroa. Inguruko nekazaritza- eta abeltzaintza-produktuei eraldaketaren bidez balioa gehitu nahi dien ekimena da. Zentroak lau gune ditu: lekale-garbitzailea, olioa egiteko prentsatze-zentroa, ehotzeko eta irinak lortzeko gunea eta hegaztiak hiltzeko zentroa. Jarduera bakoitzaren esteketan, proiektu bakoitzaren inguruan […]

Playa de remolacha

Erremolatxaren sektorean kezka handia, azukre-ekoizpen eta -aberastasun eskasagatik

Erremolatxa entregatzeko kanpaina betean, sektorea kezkaz ikusten ari da lortzen ari den ekoizpen eskasa eta azukre-aberastasunaren emaitza urriak. Izan ere, azken 25 urteetako batez besteko baliorik baxuenak erregistratzen ari dira. Kezka handia dago, % 35etik gorako errendimendu-galerak espero baitira azken 4 urteekin alderatuta. Kanpaina honetan hainbat konplikazio izan dira laborantzan. Ereiten hasi aurretik, Ministerioak debekatu […]

Azaroaren 15ean, Arabako Lautadako Nekazaritza Eraldaketarako Zentroaren inaugurazioa

Datorren asteazkenean, azaroaren 15ean, ADR Lautadak LAUTADA Ekin OKITURRI Nekazaritzako Elikagaien Eraldaketarako Zentroa aurkeztuko du. Nekazaritzako eraldaketarako lau gune desberdin dituen proiektua da, lekaleen garbitze gunea, olioa egiteko prentsatze-zentro bat, ehotzeko eta irinak lortzeko gune bat eta hegaztiak hiltzeko zentro bat. Goizeko 10etan hasiko den inaugurazio egunean, instalazioak bisitatu eta produktu dastaketa egingo da. Programa […]